dijous, 28 d’agost del 2008

les aparences enganyen

es aki linici duna bonica amistat, i segur q llarga. us presento:
Català-Hongarès / Magyar-Katalán

a priori (i no tant a priori) son dues llengues completament diferents. luna, com sabeu, es dorigen llati i es per aixo q es dins del grup de les llengues romaniques i, de forma inherent, dins el grup de les indoeuropees. laltra, en canvi, no sap ni cristu don collons a sortit! cagon la p! hehe, disculpeu aquest sobreeixit dins el bon proposit daquest post (tot i lhorrible ortografia).

seguim, el magyar, o hungarés, aixi com el basc i el finnes (i segur q altres pq nkra mestic introduint en el tema i vaig una mica peix), son llengues lorigen de les quals porten molt debat pero no hi ha una teoria clara i acceptada. apunt: jo abans pensava q el basc havia pogut sobreviure tants segles sense quasi pertorvacions i influencies daltres llengues per el seu enclavament geografic, de pseudo dificil acces (teoria xungui, vale, pero cola); ara be, hungria no representa cap enclavament geografic, i fins i tot hi ha qui assegura q el centre deuropa esta dins hungria (si, algu sha dedicat a aixo i resulta q el centre europeu es dins territori comanche), i de segur que era pas obligat de comunicacions i transport de mercaderies des de lestret amb turquia cap als paisos germanics, etc. etc. vaja, nomes cal mirar la historia i veure els multiples imperis que per aqui han tingut terres i la quantitat de guerres q shi han produit, vaja... q esta enmig del meollo! o sigui q no acabo dentendre com ha sobreviscut, pero ho investigarem.

hi ha teoria forca estesa q te connexio amb el finnes, pero ambdos asseguren que no sentenen entre ells (proves empiriques ho demostren), pero algo de semblan tenen, axo es cert. jo mhe pres la llibertat de trobar connexions amb el basc, haha, la lletra K en ambdos idiomes representa la nostra S de plural, ambdos declinen i altres coses.

per altra banda, els catalans tenim una avantatge en el seu aprenentage, els fonemes. encara estic investigant sobre el tema (i axo q encara no he comencat el curs dhungares, eh) pero hi ha molts sons vocalics, per exemple, que em recorden als nostres multiples fonemes vocalics, i la sonoritat duna conversa, en general, es forca similar a la duna catalana (nomes q aki no pilles res, pero tan sols es un petit detall), forca neutre en quant a pujades i baixades, vull dir, no es un italia, un frances, un argenti... i, axo si, totes les paraules son toniques en la primera silaba. els accents i dieresis, en aquests cas, significa una sonoritat (la vocal mes llarga, mes oberta, mes tancada, etc).

aaaaah, i el q em va fer mes ilusio de tot! q aixo ja ho vaig aprendre abans de marxar (de mans de l'Ági, una budapetiense coneguda de mon germa a paris, i de vacances durant algo de juliol i algo dagost per les hispanies (un dia de parada a barcelona vam fer una cervesa a la placa revolucio)). en hungares escriuen igual q nosaltres la NY! es el mateix so i la mateixa grafia, no es increible!? mencanta!

be, un altre dia mes, per avui ja nhi ha hagut prou. nomes un ultim apunt. un dels dies q vaig anar a la universitat volia na a beure aigua (axo de la bici cansa molt i agafes set) i vaig dirigirme al lavabo pero OJU! si veieu axo

no us penseu pas que NŐI significa noi en catala, no pas! res mes llunya q tot el contrari (clar, nomes hi ha el 50% de possibilitats), aixi que si veieu NŐI, que nomes si dirigeixin les noies, pq sino podeu muntar un bon merder, i quan aki parlen rapid, sembla q tascridacin, haha! i de moment axo es tot el que he apres a la universitat, hehe.

köszönöm!
(q vol dir gracies, i es pronuncia rotllo: KÓ-sso-nom, en catala).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

santa 2009 - recorregut final pels balcans


Mostra santa 2009 en un mapa més gran

Budapest (by Laura Kettle)

romania 25-29 març 09

escapada PARIS març 2009


Mostra paris 4-8 març en un mapa més gran

back to budpest... el camí més curt: la línia recta!

en busca del hogar vol.MAP

skyscanner.net

l'únic món que tenim